Monday, August 8, 2011

Doa dalam Ramadhan...~


"Ya Allah, tunjukkanlah kepadaku pasangan/ lelaki soleh, yang menyayangiku, dan hubungkanlah/ pasangkanlah/ kahwinkanlah aku dengannya, dan jadikanlah kebaikan bagiku di dunia juga di akhirat/ syurga."

*******
Ada doa yang berbunyi..

"Allahumma sakhkhirli zaujan solehan,
Muttaqan haliman a'liman zaujan solehan,
Wa yuhibbuni hubban jadidan wa uhibbuhu hubban jadidan a'miqan fillah,
Wa yakunu sahuban fiddun-ya wa fil jannah,
Allahumma la tazarni fardhan wa anta khairul waritsin"

Ya Allah, tunjukkanlah kepadaku pasangan/ lelaki soleh,
Seorang yang bertaqwa, lembut, berilmu, soleh,
Dan kasihlah kepadaku dengan kasih sayang yang sebenar-benarnya, dan kasihkanlah juga kepada dia kasih sayang yang sebenar-benarnya, semulia-mulia bagi Allah,
dan jadikanlah kebaikan bagiku di dunia juga di akhirat/ syurga,
Ya Allah, Janganlah Engkau timpakan ke atasku ((...)),
Dan sesungguhnya Engkau sebaik-baik Pewaris..
@
"Ya Allah, Ya Tuhanku, utuslah seorang suami yang soleh untuk melamarku, condongkanlah hatinya kepadaku berkat kebenaran Kalam-Mu yang qadim dan berkat utusanMu yang mulia dengan keberkahan sejuta ucapan LAA HAWLA WALAA QUWWATA ILLAA BILLAAHIL 'ALIYYIL 'ADZIM. Dan semoga Allah melimpahkan Rahmat dan Salam kepada junjungan Nabi Muhammad s.a.w, dan kepada seluruh keluarga serta sahabat baginda. Dan segala puji bagi Allah Tuhan sekalian Alam."
- Ameen Ya Rabbal 'Alamin -

*******
Bertatih mengenal ciri-ciri lelaki soleh..
((copy from http://soleh.net/2008/03/19/10-sifat-calon-suami-yang-baik/))

Mempunyai jodoh dengan seorang lelaki yang baik adalah idaman setiap wanita. Manakala menjadi lelaki yang mempunyai sifat-sifat yang didambakan oleh wanita adalah idaman setiap lelaki. Jadi, apa yang aku tulis di bawah ini adalah sesuai untuk lelaki dan juga wanita.

Jika anda seorang wanita, carilah lelaki yang mempunyai sifat-sifat ini. Jika anda seorang lelaki, jadilah seorang lelaki yang mempunyai sifat-sifat ini.

10 sifat calon suami yang baik:
1.Kuat amalan agamanya. Menjaga solat fardhu, kerap berjemaah dan solat pada awal waktu. Auratnya juga sentiasa dipelihara dan memakai pakaian yang sopan. Sifat ini boleh dilihat terutama sewaktu bersukan.

2.Akhlaknya baik, iaitu seorang yang nampak tegas, tetapi sebenarnya seorang yang lembut dan mudah bertolak ansur. Pertuturannya juga mesti sopan, melambangkan peribadi dan hatinya yang mulia.

3.Tegas mempertahankan maruahnya. Tidak berkunjung ke tempat-tempat yang boleh menjatuhkan kredibilitinya.

4.Amanah, tidak mengabaikan tugas yang diberikan dan tidak menyalahgunakan kuasa dan kedudukan.

5.Tidak boros, tetapi tidak kedekut. Tahu membelanjakan wang dengan bijaksana.

6.Menjaga mata dengan tidak melihat perempuan lain yang lalu lalang ketika sedang bercakap-cakap.

7.Pergaulan yang terbatas, tidak mengamalkan cara hidup bebas walaupun dia tahu dirinya mampu berbuat demikian.

8.Mempunyai rakan pergaulan yang baik. Rakan pergaulan seseorang itu biasanya sama.

9.Bertanggungjawab. Lihatlah dia dengan keluarga dan ibu bapanya.

10.Wajah yang tenang, tidak kira semasa bercakap atau membuat kerja atau masa kecemasan.

Wallahu a’lam.

*******
Aku Ingin Suami Soleh - http://wanitasihat.com/inginsuamisoleh/

Mungkin benar kata penulis blog di atas. Kalau sudah meminta yang soleh, perlu bersabar dengan segala kewajiban mereka, yang juga menuju soleh. Bermakna, bersedia dengan semua kemungkinan. Kalau ada yang kurang selesa di mata juga di hati, musyawarah itu harus barangkali. Supaya kesepakatan tercapai. Adil. Alangkah bijaksananya seorang lelaki itu bila mampu mengimbangi waktu bersama Allah dengan waktu bersama isteri....Pasti bahagia..Walau bagaimanapun, moga terciptanya diri sebagai wanita tak membebankan suami kelak, tetapi menyenangkan dan memudahkannya, mudah-mudahan, insyaAllah...Mahukan yang terbaik, kenalah mulakan dengan baiki diri ke arah yang baik dulu..-aha, nodding- :)

p/s: Satu masa nanti, pasti ketemu..Buat sementara waktu, biarkan dulu sepi..Pegang pada kata-kata "semoga apa yang perit pada hari ini, ada kemanisan di kemudian hari, insyaAllah".. :) -ameen-

No comments:

Post a Comment