Sunday, October 10, 2010

When only the best will do..~ (2)

"A person is upon the religion of his close friend, so beware whom you befriend." [Abu Daawood and At-Tirmithi]

الأخلاء يومئذ بعضهم لبعض عدو إلا المتقين

"(Pada hari kiamat kelak) orang yang bersahabat saling bermusuhan di antara satu sama lain, kecuali orang-orang yang bertaqwa." [Al-Zukhruf:67]

Manusia adalah makhluk yang hidup berkumpulan dan bermasyarakat. Manusia perlu berkawan, berkenalan dan berinteraksi. Manusia tidak boleh mengasingkan diri dan bersikap seperti kera sumbang. Walaupun begitu dalam berinteraksi dan mencari kenalan, manusia yang beriman perlu mempunyai pedoman yang tertentu. Mereka perlu mengenali hakikat orang yang mereka berinteraksi dengan mereka. Mereka wajar memahami perbezaan antara apa yang dipanggil sebagai kenalan, teman, rakan atau sahabat. Jadi dengan kefahaman yang jelas tentang perbedaan perkataan-perkataan tersebut mereka boleh berinteraksi dengan cara dan etika yang betul dan sesuai.

Kenalan ialah figure yang anda kenali dalam apa jua kesempatan. Ia belum tentu boleh menjadi rakan atau sahabat. Ia adalah peringkat perkenalan pertama ; di mana manusia terdedah dengan pertemuan yang di rancanng atau tidak dirancang.

Manakala teman pula ialah mereka yang menemani anda dalam sesuatu fungsi atau acara. Ia mungkin kenalan anda atau insan yang berpotensi untuk menjadi rakan atau sahabat atau mungkin juga berpotensi menjadi musuh anda. Ia lebih merujuk kepada fungsi menemani seseorang dalam situasi tertentu.

Rakan ialah figure yang anda selalu berinteraksi dengannya samada kerana jawatan atau tempat seperti rakan sejawat, rakan setempat tinggal dan sebagainya. Lumrahnya terdapat pertemuan dan perulangan interaksi dengannya kerana pekerjaan atau kerana lokasi dan kejiranan.

Manakala sahabat pula ialah orang yang anda mempunyai hubungan yang sangat akrab dengannya; dimana anda dapat mengharapkan pertolongannya ketika berhadapan dengan kesulitan. Sahabat adalah rakan karib yang dapat membantu anda. Sahabat mempengaruhi sikap seseorang. Sahabat mempunyai martabat yang lebih khusus dan tinggi dalam hiraki perkenalan. Sahabat adalah bagaikan cermin untuk anda dapat membetulkan kecacatan diri, penampilan rupa diri, mendapat kritikan dan teguran yang membina dan sebagainya.

Sahabat adalah harta dan senjata bagi seseorang.

- Sumber: http://ibnuzain.blogspot.com

~ nak jadi sahabat lah ~Location: UIA & Popeye, Wangsa Walk.

"Sorry..."
It's like a habit..
Keep saying the same whenever there're mistakes..
I know it's hard to be accepted..
I don't wanna be a player..
I don't know how to play with words..
I don't know how to cheat..
I don't know how to lie for good..
I don't know how to say 'yes'..
I don't know how to pretend..
I don't know..
-firm-

All I know is that,
I missed a thing..
But it's okay...
Soon..

Lost the way long time ago..
This is no joke..
I'm entering a phase with no hope..
Start fresh..
And again, I'm sorry..
-not your fault-

~ i'll lead the way ~

p/s: Thanx to you, girls - Mum, Hani, and Yus..Today was a great day seriously!!! After this, 'hanging out' would be in the list.."Dinner Schmucks" was great! Moral of the story, appreciate whom we have with us right now, and 'biar orang bagi racun, kita tetap bagi madu'..- Selaras dengan ajaran Qur'an, balas ketidakbaikan dengan kebaikan - :) (^_^)V Bowling will be next..-looking forward it-

~ keep believing in hikmah..alhamdulillah ~

No comments:

Post a Comment